Svenska och norska eliten utmanar EM-toppen

Över 40 av världens bästa rallyekipage står på startlinjen när den tredje deltävlingen i FIA ERC avgörs i Värmland med BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia den 13-15 juni.

Kungen återvänder – Solberg bjuder på familjekamp
Värmlandsbördige Oliver Solberg vann den första upplagan av BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia i fjol. Nu återvänder den regerande mästaren för att försvara tronen, och får dessutom hårdast tänkbara motstånd – av sin pappa Petter Solberg.

”Det var min idé,” säger Oliver Solberg. ”Nu när jag kör för Skoda kan jag inte köra bilen jag använde förra året – så jag sa till pappa: ’Kom igen! Ta Polon, åk och ha lite kul!’ Det krävdes inte mycket övertalning. Och när han väl var klar för rallyt visste jag att jag också var tvungen att hitta en lösning för att köra och tävla mot honom.”

”Det ska bli riktigt roligt att tävla med pappa. Självklart kommer det att bli intressant att jämföra tiderna och, ja, troligen kommer hans tid vara den första jag tittar på när jag är i mål.”

Oliver och kartläsaren Elliot Edmondson kommer köra tävlingen i en Skoda Fabia, medan Petter kör den VW Polo som Oliver vann tävlingen med i fjol.

”Detta är verkligen mitt hemmarally, det ligger en halvtimme från där jag bor, så du kan föreställa dig att det är speciellt för mig. Jag minns att förra året var schemat ett av de bästa på hela året. Vi har kvalificeringssträckan på fredag morgon, sedan börjar rallyt och vi har en hel dag på lördag, med power stage på lördag kväll, och sedan kan alla slappna av och ha en stor fest. Fansen och atmosfären runt omkring här var helt fantastisk. Jag ser fram emot detta igen,” säger Oliver Solberg.

Svenska eliten utmanar EM-toppen
Årets upplaga av BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia bjuder på ett urstarkt startfält med några av Sveriges absolut främsta förare och kartläsare.

Den regerande världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson, gör comeback i en rallybil när han sätter sig bakom ratten på familjeteamets VW Polo.

Från det nationella mästerskapet ser vi fjolårets vinnare av Junior ERC, Torsbysonen Isak Reiersen, som gör internationell debut i en fyrhjulsdriven bil. Kalle Gustafsson, som förra året tog en sensationell 10:e plats totalt, återvänder i sin Ford Fiesta. SM-medaljören Christoffer ”Chribbe” Haglund gör sin premiär på den europeiska arenan.

Vilken norsk flyger längst?
Norges absoluta rallyelit kommer över gränsen för att utmana svenskarna på deras hemmaplan och även i att hoppa längst över Colins Crest. Mads Østberg slog förra året rekord på Colins Crest när han hoppade hela 47 meter tillsammans med sin värmländske kartläsare Patrik Barth. I år får Østberg hårt motstånd, både i rallyt och hopptävlingen, för den tidigare rekordhållaren Eyvind Brynildsen är tillbaka i EM. Med en VW Polo ska Brynildsen försöka ta tillbaka det åtråvärda hopprekordet.

Norske mästaren Frank Tore Larsen ansluter till den trio av norrmän som vill utmana allra längst fram i årets BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia. Larsen söker inte minst revansch efter den spektakulära krasch som avslutade hans rally under fjolåret.

EM-toppen jagar poäng i Värmland
Hela toppen i EM, FIA ERC, kommer till Värmland helgen innan midsommar för att fortsätta jakten på de så viktiga poängen i kampen om EM-guldet.

Fransmannen Mathieu Franceschi leder mästerskapet efter de två första deltävlingarna. Han har 21 poängs ledning till fjolårets mästare Hayden Paddon, nyzeeländaren som förra året utmanade Oliver Solberg om segern hela vägen in i mål. Simone Tempestini vann premiären i Ungern och ligger trea i tabellen inför Sverige.

Finske publikfavoriten Mikko Heikkilä återvänder till Sverige efter att ha missat senaste deltävlingen på Kanarieöarna.

Svenska juniorer i EM-ledning
I Junior-EM, Junior ERC, är det svensk ledning när vi kommer till Karlstad. Mille Johansson vann förra deltävlingen på Kanarieöarna och klev upp i ledning av mästerskapet. Tvåa på den spanska asfalten var Calle Carlberg, som dock har en bruten tävling sedan tidigare i år.

Fjolårets tvåa i klassen, Patrik Hallberg, är tillbaka i Junior-EM när serien kommer till Sverige. Förra året utmanade han segraren Isak Reiersen i en Ford, men i år blir det Peugeot för Hallberg som också är en av de främsta utmanarna till SM-guldet i år.

Tvåa i Junior-EM är Max McRae, son till Alister och brorson till legenden Colin.

M-Sport bjuder på ”Fiesta” i Värmlandsskogarna
BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia är deltävling två i Fiesta Rally3 Trophy, med fem bilar till start i Sverige.

Den officiella startlistan till BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia släpps den 4 juni, och inom kort presenteras även deltagarna i den stjärnspäckade Royal Rally Legends.

Citat:
”Årets startfält är ju faktiskt än mer kryddat än förra året och det kommer bjudas på en rejäl fight om pallplatserna. Att Mr. Hollywood Petter Solberg gör comeback och kör i högsta klassen tillsammans med Oliver är nästan för bra för att vara sant, och Eyvind Brynildsen har redan lovat att ta tillbaka rekordet på Colins Crest. Detta blir en show våra rallyfans inte vill missa,” säger Glenn Olsson, VD för BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia.

“Årets tävling kommer bli riktigt rafflande, och det ska bli spännande att följa familjefighten mellan Petter och Oliver. EM-eliten kommer få det tufft med att rå på de svenska och norska toppförarna på hemmaplan,” säger tävlingsledaren Stig-Rune Kjernsli.