The cars of ERC

bilarna i erc

Alla bilar i alla rallyklasser styrs av strikta regler för att göra tävlandet så rättvist som möjligt, men ändå ge utrymme för egna inställningar och egna lösningar. Målet är dock att förarna och teamen ska tävla på så likvärdiga villkor det går. Sedan 2022 är bilarna i dagens internationella rallyn indelade i fem klasser från Rally1, värstingklassen i WRC, till Rally5. I ERC är det Rally2-bilar, samma som i WRC2, som gäller i huvudtävlingen. Något som ger ett brett startfält med många förare och team som kan utmana om segern. Såväl de som satsar på hela serien som lokala förare som ställer upp i enskilda tävlingar.

Rally2

Bilarna i ERC är fabriksbyggda och finns att köpa för såväl privatförare som privata team, men det förekommer även fabriks- eller semifabriksteam som tävlar. Klassen är Rally2, samma bilar som körs i WRC:s andra klass WRC2, tidigare benämndes de som R5.

Rally2-bilar byggs på en originalkaross enligt strikta riktlinjer fastställda i det tekniska reglementet och där tillverkarna har klassat in alternativa komponenter i form av motor, drivlina, hjulupphängning, bromsar med mera. Till skillnad från Rally1 har Rally2 ingen elmotor utan använder enbart en 1,6 liters turbomotor.

Rally2 har något enklare teknik än Rally1 men är fortfarande en mycket avancerad rallybil. Många tillverkare bygger och säljer Rally2-bilar: Skoda, Ford, Citroën, Hyundai, VW och nyligen har även Toyota presenterat en ny Rally2-Yaris.

Teknisk specifikation Rally2:

Modell

Minst 2500 exemplar av standardmodellen måste tillverkats de senaste 12 månaderna

Motor

1,6-liters, direktinsprutad, turboladdad, fyrcylindrig motor med 32 mm ventiler

Power

Kraften reglerad till cirka 285 hk

Motorblock

Motorblock utgår från specifikationerna på standardbilen

Modifieringar

Tillåtet med modifiering av vevaxlar, vevstakar, kolvar, cylinderfoder, ventiler och kamaxlar

Växling & drift

Permanent fyrhjulsdrift, femväxlad sekventiell växellåda med paddelväxling på styrningen

Differentialer

Mekaniska främre och bakre differentialer

Hjul

7×15 tumshjul för grus, 8×18 tumshjul för asfalt

Bromsar

300 mm diameter bromsskivor för grus, 355 mm för asfalt

Vikt

1230 kg minimum, 1390 kg med förare och kartläsare