Pernilla Solberg

President för gruppen som formar morgondagens WRC

Tidigare i år fick Pernilla frågan från Anna Nordkvist, generalsekreterare i Svenska Bilsportförbundet och vice president i FIA, om hon var intresserad av ett jobb inom FIA. Och det var hon naturligtvis, om det gällde rally eller rallycross, som hon är mest insatt i.

FIA såg direkt en potential och ville ha henne som ordförande, president i World Rally Championship Commission, kommissionen som jobbar med utformningen av WRC, självaste Rally-VM, vilket hon gärna hoppade på. Och arbetet har rivstartat, då det är mycket som är på gång just nu.

– Det är ju oerhört hedrande och spännande att få den här chansen. Jag har ju tidigare varit med i tekniska gruppen för rallycross, samt som teamens representant i terrängkommissionen för rallycross. Nu ska det bli roligt att ta sig an WRC:s framtid som såklart ligger nära hjärtat, säger Pernilla.

Sedan hon tillträdde den första april i år, har de redan haft två möten. Och Pernilla har också hunnit starta två nya arbetsgrupper som kompletterar den tekniska gruppen som redan fanns. En ny grupp som arbetar med PR-frågor runt sporten samt en som behandlar sporten i sig, som ska vara med och utveckla själva tävlingen. I dessa är det inbjudna representanter från teamen, tillverkarna och aktiva som finns med.

Pernilla tillsammans med Jona Siebel, Managing Director, WRC Promotor och Barcu Citinkaya, President, FIA Women in Motorsport Commission under FIA Sustainability forum i Portugal.

Tävlingarna från andra sidan

Pernilla har lång erfarenhet som förare och teamledare och har för det mesta sett tävlingarna från de aktivas sida. När hennes son Oliver stod över WRC-rallyt i Kroatien, valde hon att åka dit själv för att lära sig mer om arrangemanget. Där följde hon bland annat med i säkerhetsbilarna för att se hur de arbetade med att se till att publiken stod på rätt platser och att inte säkerheten äventyrades på något sätt. Hon träffade WRC-stewards, tävlingsdomarna, och såg hur de jobbade när det kom in protester eller var aktuellt att göra bedömningar för eventuella bestraffningar. Det och mycket mer gjorde att hon fick en och annan ögonöppnare.

– Efter att ha varit med så länge som aktiv på olika sätt blir jag ändå förvånad över allt arbete som läggs ner, och krävs, för att ett VM-rally ska bli av. Det var oerhört givande och bra för min roll i FIA och arbetet med att utveckla tävlingarna för framtiden, säger Pernilla.

Nytt reglemente 2025?

De senaste åren har diskussionerna om reglementet gällande bilarna varit aktiv och det är ett arbete som ligger på WRC-kommissionens bord. Den 11 juni har de nästa möte och då ska de förhoppningsvis kunna enas om ett förslag för hur reglementet ska kunna se ut redan nästa år.

– Målet är att bredda toppen och få fler tillverkare och team intresserade av att satsa på WRC. Vi kommer antagligen inte hela vägen i år, men hoppas kunna ta ett eller ett par steg i den riktningen, avslutar Pernilla.