Mille Johansson

Leder Junior-EM efter debutsegern

19-årige Katrineholmsföraren Mille Johansson kommer till årets BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia som ledare i Junior-EM, Junior ERC. Detta efter att han och den värmländske kartläsaren Johan Grönvall tagit sin första EM-seger på asfalten på Kanarieöarna.

”Det känns såklart bra med en seger i EM. Det är något vi strävat efter i ett år, och nu kom den äntligen. Förra året hade vi en hel del otur, men nu känns det som att den har släppt. Vi har bra flyt och gör bra förberedelser,” säger Mille.

Även om segern i EM-deltävlingen på Kanarieöarna i början av maj var den första för Mille och Johan i ERC, så var det inte deras första i internationella sammanhang. För i vintras stod dom som segrare i Junior-VM, Junior WRC, i Rally Sweden i Umeå.

ERC före WRC

Trots succén i Umeå valde Mille och hans team, som coachas av den dubbla världsmästaren Pontus Tidemand från Charlottenberg, att fortsätta sin plan och satsa på EM. En plan som hittills lett till en tredjeplats i Ungern och en seger på Kanarieöarna. Att första segern skulle komma på asfalt, var inget Mille själv trodde på.

”Pappa ringde mig efter reken inför Kanarieöarna, och jag kommer ihåg att jag sa att det skulle bli tufft och att vi behövde se till att komma i mål och säkra poäng. Planen från början var att pusha på grustävlingarna och åka för poäng på asfalt. Nu
kanske vi får vända på det. Men inte i Karlstad, för där ska vi gå för segern.”

Efter två av sex deltävlingar i Junior-EM så leder Mille och Johan mästerskapet med två poäng före Max McRae från Storbritannien.

”Självklart så känns det bra att leda mästerskapet. Men vi är inte halvvägs in i serien än. Vi vill givetvis vinna mästerskapet, men vi måste ha bra resultat för att nå dit. Då går inte att fisåka. Det är helt nytt för mig att leda ett mästerskap och taktiken som kommer med det,” fortsätter Mille.

Årets höjdpunkt

Nu väntar en av årets höjdpunkter när BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia är näst ut för juniorerna.

”Det ska bli kul att komma tillbaka till Karlstad. Vi körde tävlingen förra året och gillar verkligen karaktären på vägarna. Royal Rally of Scandinavia är en av årets absoluta höjdpunkter ihop med Rally Sweden.”

Förra året blev det en femteplats, efter att ha vart med i fighten om pallplatserna hela vägen in på målsnöret. I år har EM-ledaren högre ambitioner än så.

”Vi går för segern, helt klart. Men vi vet att det kommer bli tufft. Konkurrensen är otroligt hård, och eftersom jag mest kört utomlands är jag inte riktigt hemma på vägarna i Sverige så som Calle Carlberg och Patrik Hallberg som kört mycket SM. Men vi ska stå upp och köra.”

Colin’s Crest är coolast

Förutom seger siktar Mille på att hoppa långt över Colin’s Crest.

”Colin’s är det coolaste på hela rallyt. Man kommer på full gas på femte växeln och så ser man bara toppen av krönet, och sen flyger man ut i ett publikhav med flera tusen personer. I år siktar jag på att hoppa 30 meter, minst,” avslutar Mille.