Bror Danielsson

En sann rallylegend

Rallykarriären började två veckor efter att han hade körkortet i handen, och håller i princip på fortfarande. Med en klasseger i RAC-rallyt 1973, en rad SM-guld och fabriksförare för Opel som toppen på isberget för rallylegenden Bror Danielsson, 76 år i höst.

Med ett avbrott på några år efter att ha ramlat ner från loftet i garaget och brutit ryggen. Då trodde nog varken han eller någon annan att det skulle bli något mer rally. Men tack vare bra läkarvård, två rekonstruerade kotor, gott läkkött och envishet så var han efter några tunga år tillbaka bakom ratten igen. Inte heller en tuff cancerbehandling har stoppat honom.

Minnen från en fantastiskt karriär

Nu närmar han sig 60 år bakom ratten och minnena dyker ständigt upp. Bilderna och artiklarna på väggarna i garaget hjälper till, de bär alla på fantastiska historier och upplevelser. Och prissamlingen från karriären, som till slut har fått sin plats i gillestugan är imponerande.

– Barnbarnen har räknat, och det ska visst vara 483 stycken här, säger Bror Danielsson, samtidigt som han visar upp en målad hjälm han fått av konstnären Bengt Lindström, efter att han fått åka med i samband med en backtävling i Sundsvall i början av åttiotalet, som Bror för övrigt vann.

– Han var livrädd och sa att han såg djävulen i mig när jag körde, säger Bror och skrattar.

Inbjuden legend

Fortfarande trillar inbjudningarna till veterantävlingar in, i vår väntar till exempel Krutracet i Dynamitbacken i Uddevalla, BAUHAUS Royal Rally och senare en hyllningstävling för Jimmy McRae i England. En tävling som han missade i fjol på grund av cancerbehandlingen.

– I år hoppas jag verkligen att det blir av. Det är alltid kul att komma iväg på de här tävlingarna, köra bil och träffa gamla vänner och uppleva nya saker. Det har ju alltid varit så bra stämning mellan oss förare och team. Under tävlingarna var vi såklart bittra fiender, men direkt efter har vi alltid kunnat skratta och ha kul tillsammans, säger Bror.

BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia

– Som värmlänning tycker jag såklart att det är väldigt tråkigt att Rally Sweden har flyttat. Men då har det här blivit ett riktigt bra substitut, som säkert kan bli riktigt stort. Och så bra som det var första året är det nästan svårt att slå med det fantastiska vädret och allt runt omkring, säger Bror.

Förra året körde Legends-klassen bara två sträckor på lördagen. I år ska de inbjudna veteranerna köra alla sträckor på fredag och lördag, och det mellan ERC-ekipagen som kör alla sträckor två gånger. Så det blir ett fantastiskt upplägg för publiken som kommer få mycket rally att njuta av.