This is ERC

Det här är ERC

Intresset och satsningen från FIA på ERC-serien fortsätter. Och målet är en prestigefull serie med många konkurrenskraftiga deltagare, såväl med ett stort startfält av lokala förare på de olika deltävlingarna, som ett starkt internationellt fält av toppförare som satsar på totalsegern.

ERC är också en tydlig karriärväg från nationell nivå till världsarenan i enlighet med FIA:s Rallysportpyramid. De tävlande kan klättra i graderna genom att få prova på internationell tävling i Rally5- eller Rally4-bilar innan de går vidare till Rally3 och sedan till ERC:s huvudtävlingskategori, Rally2.

BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia är en av åtta deltävlingar och efter förra årets premiärrunda är det många, både förare och publik, som ser fram emot Värmlands bidrag med snabba roliga sträckor som många känner igen från Rally Sweden, fast nu utan snö och is. Och för dig som kanske är ny eller ovan i rallyskogen förklarar vi lite om hur tävlingarna funkar.

Förare, bilar och team

Man tävlar inte bara mot varandra utan även mot extrema klimat och utmanande väglag. En ultimat utmaning där den mest komplette föraren, de tåligaste bilarna och det bästa teamet står som vinnare. Men hur går det till? Här reder vi ut några av begreppen för dig som är ny i sporten.

I ERC består varje deltävling av 13–18 specialsträckor. Man kör på avspärrade vägar där det alltså gäller att snabbast ta sig från start till mål. Varje förare kör individuellt tillsammans med sin kartläsare, som genom sina ”noter” berättar för föraren hur vägen ser ut bakom nästa krök. Bästa tid vinner sträckan och tiderna från alla sträckor läggs ihop för att kora en totalsegrare.

De femton första platserna får ERC-poäng. Totalvinnaren får 30 poäng sedan i fallande skala till en poäng för femtondeplatsen.

Shakedown

Tävlingarna börjar med en Shakedown – ett fullfartstest, på en sträcka likvärdig tävlingssträckorna, före start. Vanligtvis dagen innan första sträckan (i BAUHAUS Royal Rally i år går förstasträckan redan på kvällen samma dag). Här har förarna chans att känna på underlaget och bankaraktären. Och teamen kan ställa in bilarna för att prestera optimalt i de rådande förhållandena. Som åskådare är det en bonus där man kan se sina favoriter i full fart flera gånger innan den riktiga tävlingen börjar.

Qualifying Stage

Qualifying Stage innebär att de toppseedade förarna (cirka 20 st) kör Shakedownsträckan på tid i samband med Shakedown, innan tävlingen börjar. På asfaltstävlingar startar man sedan i den ordning man kvalificerade sig. Men i grustävlingar, som BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia, startar man i omvänd ordning. Alltså den snabbaste sist av de kvalificerade. Den startordningen gäller sedan under första dagen.

Startintervall

Specialsträckorna är från ett par kilometer till ett par mil och körs enskilt. De prioriterade, toppförarna i ERC (Rally2-bilar) startar med två minuters intervall. Rally3, 4- och 5-bilar startar sedan med en minuts mellanrum.

Startordning

På torsdagen och fredagen startar de toppseedade förarna efter resultatet från torsdagsmorgonens Qualifying Stage. På dag två startar de femton första ERC-Rally2 bilarna i omvänd resultatordning efter fredagens totalställning. Den som ligger sist startar alltså först och ledaren sist av toppbilarna.

Mellan specialsträckorna kör man på vanliga vägar och följer gällande trafikregler. Man har dock ett strikt tidsschema som ska följas för att inte drabbas av tidstillägg.

Re-start

En tävlande som bryter en specialsträcka har möjlighet att starta om nästa dag. Man kan alltså fortsätta och vara med i tävlingen, trots att man brutit en eller flera delsträckor. Man får då ett tidstillägg för varje sträcka man inte har genomfört.

Powerstage

På tävlingens sista sträcka, delas extra EM-poäng ut till de fem snabbaste i högsta klassen, för att höja spänningen. Den med bästa tid på sista sträckan får alltså 5 poäng, tvåan får 4 poäng, trean 3 poäng, fyran 2 poäng och femman 1 poäng.

Servicepark

Under tävlingen är servicen av bilarna strikt reglerad. Mekanikerna får bara jobba med bilarna under schemalagda tillfällen om 15, 30 eller 45 minuter. Däremellan får bara föraren och kartläsaren röra, arbeta med och reparera bilarna. Nattetid förvaras bilarna på en speciell parkering säkert bevakade för såväl de egna teamen som andra intressenter.

Fri entré!

Nu i Karlstad hittar du serviceplatsen intill Färjestadstravet. Här kan du besöka förarnas och teamens anläggningar, se servicen och har du tur, kanske även byta ett ord eller två med din favoritförare. Hit är det fri entré och det finns även bar och foodtrucks.